Pálení žáhy

Pálení žáhy neboli pyróza je pocit pálení vycházející z hrudi směrem nahoru do hrdla, který je způsobený návratem žaludeční kyseliny do jícnu.

Příčiny a projevy

Pálení žáhy většinou přichází po jídle, před ulehnutím ke spánku nebo během noci.

Projevy pálení žáhy zahrnují:

  • Pocit pálení v krku nebo na hrudi po jídle.
  • Horká kyselá nebo slaně chutnající tekutina dole v krku doprovázená polykacími potížemi.
  • Tlak za hrudní kostí.
  • Pocit nadýmání.
  • Potřeba říhání.
  • Pocit nevolnosti.

V některých případech je pálení žáhy přirozenou odpovědí na tvorbu žaludeční kyseliny. Ale víme, jak nepříjemné to může být, a proto jsme dali dohromady seznam toho, čemu bychom se měli vyhýbat.

Co způsobuje pálení žáhy?

  • Smažená mastná jídla
  • Přejídání
  • Jíte-li příliš rychle
  • Tučná masa a mléčné výrobky
  • Alkohol, nápoje s kofeinem a kořeněná jídla, které mohou také způsobit otevření svěrače.

Dalšími příčinami mohou být i stres a nadváha, proto může pomoci správná životospráva a dostatek fyzického pohybu. I tak ale nemusíte přestat žít podle svého jen kvůli pálení žáhy – proto jsme tady my a přicházíme na pomoc.

Nejčastější dotazy

Pálení žáhy může mít významný dopad na kvalitu i množství spánku. Jakmile si lehnete, kyselina může snáze ze žaludku vystoupat až do krku. Rovněž například těžká jídla před spaním mohou uvolňovat jícnový svěrač, což vede k jeho otevření a zpětnému toku žaludeční šťávy do jícnu.

  • Konzumace těžkých jídel. Jezte lehká jídla v malých porcích, abyste snížili pravděpodobnost pálení žáhy.
  • Tučná jídla. Viníkem někdy mohou být i jídla s vysokým obsahem tuků.
  • Stres a úzkost. Věděli jste, že stres může způsobit zažívací potíže? Je to proto, že stres může vést ke zvýšené produkci žaludeční šťávy.
  • Konzumace alkoholu. Alkohol uvolňuje jícnový svěrač jícnový svěrač (svaly, které vás chrání před žaludeční kyselinou). Také tučná jídla, která k pití alkoholu konzumujeme, ničemu nepomáhají, právě naopak.
  • Kouření. Podobně jako alkohol, i nikotin uvolňuje spodní jícnový svěrač a zvyšuje tak pravděpodobnost refluxu (pohybu směrem nahoru) žaludečních kyselin jícnem do krku.

Životní styl je vždy důležitá věc k úvaze. Účinná opatření zahrnují: přestat kouřit, hlídat si stravu a snížit stres. Mezitím je tu na pomoc Gaviscon. Gaviscon vytváří ochrannou vrstvu nad žaludeční kyselinou, která vás chrání před potenciálním pálením žáhy – hlavně během spánku.

Léčba

Aby žaludeční kyselina nemohla vystupovat nahoru a způsobovat podráždění, využívají léky řady Gaviscon alginát sodný, viskózní látku, která vytváří na povrchu žaludku ochrannou vrstvu. Léky Gaviscon také obsahují dvě antacida, která neutralizují žaludeční kyselinu.

Díky kombinaci těchto tří složek pocítíte rychlou úlevu a můžete zase začít žít naplno.

Nejčastější dotazy

Pokud trpíte pálením žáhy pravidelně nebo často zažíváte pálení na hrudi po jídle, můžete trpět refluxní chorobou jícnu.

Pokud máte jakékoli obavy, zeptejte se svého lékaře nebo lékárníka.

Refluxní choroba jícnu neboli gastroezofageální reflux (GERD) je onemocnění způsobené pronikáním žaludečního obsahu zpět do jícnu a velmi často se projevuje jako pálení žáhy.

Dlouhodobé obtíže mohou vyvolávat poškození sliznice jícnu a vznik vředů.

Dobrou zprávou je, že GERD lze účinně léčit, a i když to nějakou dobu trvá, potíže můžete sami zkusit omezit například vhodnou úpravou jídelníčku.